Magazinul online www.zoopolis.ro foloseste cookies. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru folosirea acestora. Mai multe informatii ...

Glosar ingrediente

PROTEINE ANIMALE

- Vita - carnea de vita este utilizata in productia de hrana pentru animale, datorita nivelului ridicat de digestibilitate si palatabilitate, insa, carnea rosie este bogata in colesterol si purine (compusi organici din acidul uric) si este recomandat ca animalele cu probleme de sanatate, in special probleme urinare, sa evite acest tip de carne.

- Pui - carnea de pui este foarte palatabila, economica si o foarte buna sursa de proteine. Un dezavantaj al acestui tip de carne este rata mare de intoleranta alimentara, de aceea, cainii sensibili la astfel de probleme ar trebuie sa evite acest tip de carne.

- Pui Proaspat - carnea proaspata este bogata in nutrienti, proteine si este foarte palatabila. Carnea proaspata este mult mai putin concentrata nutritional decat carnea deshidratata, datorita continutului de 70% apa.

- Miel - carnea de miel reprezinta o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, zinc si vitaminele B3 si B12, insa, fiind o carne rosie, nu este recomandata in cazul cainilor cu afectiuni urinare.

- Ficat - proprietatile nutritionale ale ficatului difera de la specie la specie, insa, ficatul este recunoscut pentru continutul de Vitamina B12, Vitamina A, cupru, acid folic, riboflavina, precum si seleniu; contine niveluri ridicate de zinc, vitaminele C, B5 si B6, proteine, niacina, fosfor si fier.

- Curcan - carnea de curcan este o sursa bogata de proteine, vitamine si aminoacid triptofan, aminoacid ce influenteaza pozitiv procesele metabolice. Carnea de curcan regleaza tensiunea arteriala, contribuie la intarirea sistemului imunitar si este slaba in grasimi saturate si colesterol.

- Rata - carnea de rata reprezinta o sursa buna de proteine de inalta calitate, usor digerabila si bogata in Vitamina A, Vitamina B3 si minerale.

- Porc - carnea de porc, la fel ca majoritatea carnurilor provenite de la mamifere, contine niveluri mai ridicate de purine, de aceea, este de preferat sa evitam acest tip de carne in cazul cainilor cu afectiuni urinare.

- Iepure - carnea de iepure reprezinta o sursa bogata de proteine, este foarte digerabila si complet bio-adecvata (se aseamana mult cu dieta naturala a cainelui). Carnea de iepure este folosita destul de rar in produsele alimentare pentru caini, astfel devenind o „proteina noua” pentru acestia; preparatele pe baza de iepure sunt deosebit de utile pentru cainii predispusi la alergii, deoarece este imposibil sa fie alergici la un aliment la care nu au fost expusi niciodata.

- Carne de Pasare - prin termenul “carne de pasare”, producatorul nu specifica provenienta exacta a carnii, aceasta categorie include produse de la orice pasare, orice calitate. O problema pe care medicii veterinari o intampina cu alimentele care contin acest produs este ca se stabileste foarte greu ingredientul, problema in cazul intolerantelor si alergiilor alimentare.

- Carne de Vanat - carnea de vanat provine de la animalele care traiesc libere in natura: cerb, caprioara, mistret, iepure, prepelite, rate, gaste, fazani, porumbei etc. Are cea mai mare cantitate de proteine si cel mai putin colesterol decat orice carne de pe piata. Pentru ca animalele au crescut in salbaticie, carnea lor nu contine hormoni de crestere, antibiotice sau steroizi, ceea ce o face mult mai sigura din punct de vedere nutritional. Carnea de vanat este superioara chiar si celei de peste, prin continutul mare de fosfor.

- Carne de Hering/Somon/Pastrav/Salau - o sursa delicioasa de proteine, de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 (pentru o piele sanatoasa si o blana frumoasa), contine Vitamina D, seleniu (benefic pentru sistemul imunitar).

- Faina de Peste - faina de peste este o excelenta sursa de proteine de inalta calitate si este foarte usor digerata de catre caini. Este o pulbere formata prin macinarea atat a pestelui intreg, cat si a oaselelor si organelor. Faina de peste gras (ton, sardine, somon etc.) este de asemenea, bogata in uleiuri, inclusiv Omega 3 si Omega 6, precum si numeroase vitamine si micronutrienti.

- Crustacee - crustaceele (creveti, crabi, etc.) sunt cele mai populare surse de glucozamina, supliment ce contribuie la regenerarea si protectia cartilajelor articulare, imbunatateste mobilitatea articulatiilor si reduce inflamatia si durerea articulara.

- Burta de Vita - stomacul de vita este bogat in grasimi saturate, dar si proteine de calitate inferioara carnii.

- Hidrolizat - prin procesul de hidrolizare, aminoacizii sunt descompusi in parti atat de mici incat sistemul imunitar al cainelui nu ii mai recunosc si nu pot declansa o alergie. Din acest motiv, aceste proteine sunt recomandate cainilor cu alergii. O problema a procesului de hidrolizare este acela ca, in timpul descompunerii proteinelor, se poate forma glutamatul monosodic, un aditiv alimentar si un potentiator de aroma ce provoaca dependenta.

- Proteine Animale Hidrolizate
- proteinele hidrolizate sunt proteine ale caror aminoacizi sunt descompusi in parti atat de mici incat sistemul imunitar al cainelui nu ii mai recunosc si nu pot declansa o alergie. Din acest motiv, aceste proteine sunt recomandate cainilor cu alergii. O problema a procesului de hidrolizare este acela ca, in timpul descompunerii proteinelor, se poate forma glutamatul monosodic, un aditiv alimentar si un potentiator de aroma ce provoaca dependenta.

- Subproduse din Carne - dupa transare, odata cu obtinerea produsului principal (carnea), rezulta o serie de produse secundare cunoscute sub denumirea generica de subproduse. Exemple: picioare, gat, cap, intestine.

- Faina de Carne - faina de carne este o pudra foarte fina, formata din carne, inclusiv organe, tesuturi conjunctive, uneori chiar si oase, toate incalzite la o temperatura foarte ridicata, pana cand aproape toata umiditatea este evaporata, ramanand un procent de 5-7% apa. Faina de carne are un nivel proteic mult mai ridicat decat cel al carnii proaspete, aceasta continand 70% apa.

- Digest - digestul este format din tesuturi de origine animala, descompuse prin hidroliza chimica sau enzimatica. Este utilizat pentru a imbunatati gustul hranei.

- Oua - ouale de pasare sunt o sursa economica si bogata de proteine, grasimi, minerale si micronutrienti, insa, datorita nivelului ridicat de colesterol, trebuie sa le evitam in cazul cainilor cu probleme cardiace.

- Colostru - este o forma de lapte pe care mamiferele il secreta prin glandele mamare inainte de a da nastere. Colostrul este bogat in anticorpi, vitamine, minerale, aminoacizi si este considerat a fi un supliment foarte sanatos. Cel folosit in hrana animalelor de companie este recoltat de la vaci de lapte. Desi are un continut mai mic in lactoza decat laptele normal, colostrul trebuie evitat in cazul in care cainele are intoleranta la lactoza.

- Aroma Naturala - ingredient cu sursa nespecificata, folosit pentru a face mancarea mai gustoasa. Un potentiator de gust obtinut printr-un proces chimic de extragere (dintr-o sursa naturala, de exemplu animal sau planta). Daca hrana contine un procent ridicat de carne si ingrediente de inalta calitate, atunci ar trebui sa fie suficient de gustoasa.


GRASIMI

- Grasime Animala - orice tip de grasime, de orice calitate, provenita de la orice animal (cu provenienta nespecificata).

- Grasime de Curcan - grasimea de curcan este mai saraca in acizi grasi saturati decat alte grasimi, de aceea, are o valoare nutritiva si digestiva ridicata.

- Grasime de Pasare - grasime de calitate inferioara cu provenienta nespecificata. Grasimea de calitate superioara are provenienta specificata (ex: grasime de pui, grasime de curcan, grasime de miel).

- Grasime de Pui - o sursa buna de energie si aroma, conservata cu Vitamina E (conservata cu mix de tocoferoli).


ULEIURI

- Ulei de Hering - o foarte buna sursa de acizi grasi Omega 3.

- Ulei de Somon - o foarte buna sursa de acizi grasi Omega 3, ajuta la reducerea inflamatiilor provocate de artrita, intareste sistemul imunitar, ajuta in scaderea tensiunii arteriale si a trigliceridelor.

- Ulei de Canola - extras din seminte de rapita, este o sursa excelenta de grasimi benefice pentru o blana sanatoasa, acizi grasi Omega 3 si grasimi saturate.

- Ulei de Floarea Soarelui - uleiul de floarea soarelui reprezinta o sursa ieftina de grasimi vegetale.

- Ulei de Porumb - uleiul de porumb reprezinta o sursa ieftina de grasimi vegetale.

- Ulei de In - uleiul de in este bogat in micronutrienti si acizi grasi Omega 3, ideali pentru imbunatatirea aspectului pielii si a blanii.

- Ulei de Krill - uleiul extras din specia de Krill din Antarctica este bogat in acizi grasi Omega 3. Acesti acizi au efecte benefice in tratamentul bolilor cardiovasculare si a bolilor inflamatorii articulare, dar contribuie si la imbunatatirea activitatii creierului si la dezvoltarea sistemului nervos central.

- Ulei de Peste - uleiul de peste provine de obicei din prelucrarea pestelui gras, precum tonul, sardinele, somonul si macroul. Acesta contine acizi grasi Omega 3 si Omega 6, acizi cu ample beneficii pentru sanatate, inclusiv vitaminele A, B3 si D.

- Ulei de Soia - uleiul de soia, precum toate uleiurile vegetale, nu contine colesterol, dar, deoarece contine o cantitate mare de grasimi saturate, este considerat in general o optiune de calitate inferioara.

- Ulei Vegetal - uleiul vegetal este un termen general, folosit pentru orice ulei de origine vegetala. De obicei, termenul se refera la uleiuri de calitate inferioara, cum ar fi cel de rapita sau porumb.

- Ulei de Masline - uleiul de masline este un supliment alimentar de inalta calitate, cu multiple beneficii. Acesta contine numerosi antioxidanti si este o sursa buna de Vitamina E.


CEREALE

- Porumb - dintre toate ingredientele utilizate in produsele alimentare pentru caini, porumbul este printre cele mai controversate, cu critici si sustinatori in egala masura. Sustinatorii porumbului vin din cadrul industriei alimentare pentru animalele de companie, acestia afirma ca porumbul este o cereala de buna calitate, o sursa nutritiva de carbohidrati. Criticii, pe de alta parte, sustin ca porumbul este foarte greu digerat si predispun cainii la intolerante alimentare si alergii. Multi nutritionisti canini si medici veterinari recomanda evitarea dietelor bazate pe porumb.

- Gluten din Porumb - glutenul din porumb reprezinta reziduul uscat din porumb dupa indepartarea amidonului si a germenilor. Acesta este utilizat in productia de hrana pentru caini pentru a ridica nivelul proteic al hranei, o alternativa economica a proteinei din carne.

- Mei - meiul este bogat in Vitamina B, fier si potasiu. De asemenea, nu contine gluten, fiind astfel o buna alegere in dietele hipoalergenice.

- Ovaz - ovazul asigura fibre dietetice, precum si o serie de micronutrienti, inclusiv mangan, seleniu, Vitamina B1, magneziu si fosfor.

- Faina de Ovaz - bogata in fibre nutritive, este benefica pentru sanatatea colonului, echilibreaza pH-ul organismului.

- Orez Brun - orezul brun reprezinta forma integrala a orezului. Nefiind procesat, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre, proteine, fosfor, mangan, fier, magneziu.

- Orez Alb
- orezul alb este pur si simplu orez brun procesat. Din pacate, in urma acestei procesari, majoritatea nutrientilor sunt indepartati, ramanad astfel doar amidon.

- Grau - graul este foarte des intalnit in produsele alimentare pentru caini, de calitate inferioara. In cazul cainilor cu intoleranta la gluten, acesta provoaca daune mucoasei intestinale, impiedicand absorbtia nutritentilor.

- Soia - boabele de soia (soia, proteine de soia, faina de soia) sunt bogate in proteine si sunt adaugate in hrana pentru caini ca inlocuitor de carne. Proteinele din soia sunt greu de digerat, de aceea sunt cauzatoare de intolerante alimentare si alergii.


VEGETALE - PRODUSE VEGETALE - FRUCTE

- Izolat de Proteine Vegetale - proteinele vegetale extrase prin metode chimice, proteine cu o valoare nutritionala inferioara carnii.

- Cicoare - cicoarea are efecte prebiotice, ce contribuie la sanatatea intestinelor. Protejeaza ficatul, colecistul si ajuta la detoxifierea organismului.

- Mazare - mazarea verde contine antioxidanti, precum si un spectru larg de substante nutritive, inclusiv vitaminele C, K si B1, mangan, fibre si acid folic.

- Faina de Mazare - faina de mazare este produsa din boabe de mazare prajite. In cantitati mici, aceasta este benefica, datorita continutului de fier, calciu si fibre.

- Psyllium - cojile semintelor de psyllium sunt adaugate in hrana pentru caini ca sursa de fibre solubile, importante in mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

- Faina de Roscove - carobul are efect terapeutic asupra stomacului, prevenind diareea si varsaturile, are continut scazut de calorii si este bogat in calciu, vitamine si minerale.

- Drojdia de Bere - bogata in vitamine din complexul B, drojdia de bere ofera ajutor in cazul afectiunilor gastrointestinale, favorizeaza refacerea echilibrului florei intestinale.

- Extract de Yucca Schidigera - Yucca contine enzime, saponina, clorofila, antioxidanti cu ajutorul carora contribuie la absorbtia substantelor nutritive, stimuleaza digestia si regleaza procesele de secretie.

- Morcov - morcovii sunt surse excelente de Vitamina A, precum si numeroase minerale, fibre solubile si antioxidanti naturali.

- Cartof - alimentele bogate in amidon, precum cartofii, nu reprezinta cea mai buna alegere pentru cainii cu diabet zaharat. Cu toate acestea, cartofii contin unele fibre alimentare, precum Vitamina C, Vitamina B6 si potasiu.

- Cartof Dulce - cartoful dulce este foarte diferit de cartoful obisnuit, acesta contine mult mai multe fibre, este o sursa extraordinara de Vitamina A si este de asemenea bogat in vitaminele C si minerale B6. Studii recente arata ca ar putea fi benefic pentru diabetici, deoarece acesta poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

- Amidon de Cartof - in timp ce cartofii contin si nutrienti benefici, amidonul de cartof este doar amidon, iar nutritionistii nu il recomanda, deoarece este un ingredient ieftin, slab calitativ, care poate provoca tulburari digestive si cresterea in greutate.

- Mar - merele sunt o sursa de fibre solubile sanatoase pentru o digestie optima. Pectina din mar stimuleaza secretia biliara si regleaza tranzitul intestinal.

- Dovlecel - cu un nivel de calorii scazut, dovlecelul este o sursa sanatoasa de potasiu si Vitamina C.

- Pulpa de Sfecla - este utilizata in produsele alimentare pentru caini ca supliment de fibre dietetice. Zaharul este indepartat aproape complet, lasand in urma o excelenta sursa de fibre solubile si insolubile.

- Lucerna - lucerna reprezinta o sursa naturala de substante nutritive, vitamine si minerale.

- Rosii - rosiile sunt o excelenta sursa de vitamine A, C si K, fibre, minerale si alti micronutrienti, inclusiv molibden, potasiu, crom si mangan.

- Proteina de Cartof - este un produs secundar obtinut in urma prelucrarii cartofilor si este folosit ca sursa inferioara de proteine, fiind mult mai putin costisitoare si mai slab calitativa decat proteina din carne.

- Seminte de Struguri - reprezinta un antioxidant puternic, ce ajuta la intarirea sistemului imunitar si, spre deosebire de pulpa strugurilor, semintele nu sunt toxice pentru caini.

- Afine - afinele sunt bogate in Vitamina C, antioxidanti si ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar.

- Zmeura - contine antioxidanti puternici, cum ar fi Vitamina C, ajutand la prevenirea infectiilor tractului urinar si consolidarea sistemului imunitar. Zmeura este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina.

- Curcuma - este un antioxidant puternic, eficient in tratarea problemelor pielii, dar si a eliminarii parazitilor intestinali.

- Cuisoare - cei mai puternici antioxidanti naturali, o buna sursa de mangan, fibre, Vitamina C, acizi grasi Omega 3, calciu si magneziu.

- Rozmarin - rozmarinul are functii antioxidante si previne distrugerea celulelor.

- Extract de Rozmarin - conservant natural, concentrat. Rozmarinul are functii antioxidante si previne distrugerea celulelor.

- Seminte de In - semintele de in contin niveluri ridicate de fibre dietetice de buna calitate, lignani (antioxidanti naturali), o multitudine de micronutrienti si acizi grasi Omega 3.


SUPLIMENTE

- MSM (metilsulfonilmetan) - metilsulfonilmetanul este o sulfura nemetalica foarte raspandita in natura. MSM-ul contribuie la detoxifierea organismului, ajuta la o mai buna circulatie a sangelui, are efecte antiinflamatoare, antispastice, antioxidante si imunomodulatoare.

- Carbonat de Calciu - carbonatul de calciu poate fi derivat dintr-o serie de surse, inclusiv faina de oase, scoici, calcar, argila. Acesta poate ajuta in diminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil, dar calciul excesiv poate avea efecte secundare grave, astfel, in general, nu se recomanda un adaos in alimentele complete.

- Proteinat de Fier - o foarte buna sursa de fier. Fierul este necesar in reproducerea celulelor rosii din sange.

- Proteinat de Mangan - o foarte buna sursa de mangan, necesar pentru dezvoltarea oaselor si a activatorilor de enzime, imbunatateste sistemul imunitar.

- Proteinat de Zinc
- o foarte buna sursa de zinc, imbunatateste sistemul imunitar, esential in formarea insulinei, protejeaza impotriva radicalilor liberi.

- Acid Citric - conservant natural (Vitamina C).

- Acid Folic - este necesar in formarea celulelor rosii din sange (Vitamina B9).

- Sulfat de Mangan - o foarte buna sursa de mangan, necesar pentru dezvoltarea oaselor si a activatorilor de enzime, imbunatateste sistemul imunitar.

- Clorura de Potasiu - sursa standard de potasiu, echilibreaza nivelul de acid-alcalin.

- Sulfat de Zinc/Oxid de Zinc
- sursa de zinc, esentiala in producerea insulinei, imbuntateste sistemul imunitar si protejeaza impotriva radicalilor liberi.

- Condroitina - contribuie la mentinerea sanatatii, elasticitatii si flexibilitatii articulatiilor.

- Glucozamina - ajuta la mentinerea rezistentei articulatiilor si tesuturilor conjunctive.

- Inulina - inulina este o poliglucida omogena de origine vegetala, care incetineste rata digestiva si absortia intestinala si scade rata de utilizare a caloriilor din sursele de hrana. Inulina este obtinuta din radacina de cicoare, contine 95% fibre solubile si este indicata pentru reducerea poftei de mancare. Inulina este satioasa, hipocalorica, reduce colesterolul seric, trigliceridele si glicemia, mareste absorbtia mineralelor in organism, ajutand si la sanatatea oaselor printr-o mai buna absorbtie a calciului.

- Taurina - taurina este un aminoacid ce poate fi gasit in mod natural in special in fructe de mare si carne. Acest aminoacid sprijina dezvoltarea neuronala, ajuta la reglarea nivelului de apa si de saruri minerale din sange.

- Carnitina (L-Carnitina) - este un aminoacid recomandat pentru cainii cu afectiuni cardiace si probleme de greutate. L-carnitina ajuta la descompunerea tesutului adipos din organism, mentinand masa musculara.

- DL-Metionina - este una dintre unitatile de baza pentru compozitia proteinei; este singurul aminoacid purtand sulf printre aminoacizii esentiali; este, de asemenea, materia prima a sintezei proteinelor si cistinei.

- Selenit de Sodiu - dozele din alimentele pentru animalele de companie se presupune a fi mult mai mici decat ar trebui sa cauzeze probleme, dar, cu o multime de suplimente de seleniu mai putin periculoase (ex: drojdie de seleniu) acest ingredient nu merita riscul.

- EPA si DHA - acizii grasi Omega 3, acidul eicosapentaenoic si cel docosahexaenoic se gasesc in pestii de apa rece, cum ar fi somon, halibut, sardine, macrou, ton, hering, dar si in semintele de in, canola, ulei de soia, seminte de dovleac, susan, nuci, krill (un tip de crevete) si alge. Printre beneficiile lor sunt: imbunatatirea functiei cerebrale, reducerea proceselor inflamatorii si degenerative, protectie cardiovasculara, lupta impotriva infectiilor, sindromul de colon iritabil, alergii, eczeme, sanatatea pielii, scad colesterolul, scad tensiunea arteriala, subtiaza sangele, previn ingrasarea si obezitatea, ajuta in bolile autoimune etc.

- Sare (clorura de sodiu) - desi sarea este un mineral necesar, este prezenta in cantitati suficiente in materiile prime ale produselor alimentare pentru caini, sarea fiind adaugata in hrana animalelor ca potentiator de aroma, pentru a o face mai gustoasa. Cainii cu probleme cardiace sau hipertensiune arteriala ar trebui sa evite acest ingredient.

- Betacaroten - betacarotenul este o vitamina utilizata pentru imbunatatirea vederii, a poftei de mancare, dar si pentru intretinerea pielii si a blanii. Daca este de natura sintetica este mentionat simplu „betacaroten”, daca este natural se foloseste denumirea de “betacaroten natural” sau este specificata sursa de provenienta.

- Niacina (Vitamina B3) - ajuta la functionarea sistemului digestiv, imbunatateste aspectul pielii si ajuta la transformarea alimentelor in energie.

- Biotina (Vitamina B7) - ajuta la metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi.

- Riboflavina (Vitamina B2) - ajuta la dezvoltare, producerea de celule rosii, intretinerea pielii si a blanii, descompunerea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.

- Tocoferoli - antioxidanti si conservanti naturali, capabili sa incetineasca alterarea produselor alimentare.

- Lactobacillus Acidophilus - probiotic ce imbunatateste sistemul digestiv.

- Lactobacillus Casei - probiotic ce imbunatateste sistemul digestiv.

- Lactobacillus Plantarum - probiotic ce imbunatateste sistemul digestiv.

- Enterococcus Faecium - probiotic ce imbunatateste sistemul digestiv.

- Prebiotice - fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice asupra florei intestinale (fasole, mazare, ovaz, yucca, cicoare etc.).

- Fructo-Oligozaharide - prebiotice ce se gasesc in mod natural in fructe si legume, ce influenteaza benefic tranzitul intestinal.

- Manan-Oligozaharide - prebiotice ce pot reduce colonizarea cu germeni patogeni (Salmonella, Coliformi) a tractului gastrointestinal.


ADITIVI

- Acid Fosforic - este adaugat in produsele alimentare ca un acidifiant, dar este, de asemenea, utilizat ca potentiator de gust, emulgator si pentru a preveni modificarea culorii.

- Fosfat de Calciu - aditiv alimentar cu functii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator (de retinere a apei si de ingrosare), care se prezinta sub formele: fosfat monocalcic, fosfat dicalcic si fosfat tricalcic.

- Hematofosfat de Sodiu - este adaugat datorita efectului sau de inmuiere si reducere a tartrului dentar.

- Trifosfat Pentasodic/Tripolifosfat de Sodiu - aditiv alimentar; consumul regulat poate duce la: alergii, tulburari ale tubului digestiv, boli intestinale si ale ficatului, dereglari hormonale, tulburari hepatice.
Loading...